trešdiena, 2011. gada 2. februāris

It Happened One Night [1934]



  Hmmmm... Kā lai sāk? WIKI ir rakstīts, ka tā ir komēdija ar čakarkomēdijas elementiem. Čakarkomēdija ir netradicionāls komēdijas veids, kura turpmākā darbība nav paredzama un tā negaidīti var ievirzīties pavisam citādā plaknē. Čakarkomēdijās ir trīs sieviešu tipi:
 * Kolumbīne - šis tēls it kā ir ņemts no Delartiskas komēdijas [laikam vajadzēja vairāk / sīkāk papētīt teātra vēsturi]. Es to saprotu, kā bagātu / izlutinātu dāmu greznas kleitās, kura lieto pārāk daudz kosmētikas - man viņas labpatīkas dēvēt par kosmētikas kapsētām.
 * Vecene - veca vecene. Idejas tēlam aizgūtas no dažādām pasakām.
 * Trešais tips ir izņēmums... Kaut kā neiebraucu kāds.


  Wikiinfo - filmai par pamatu esot izmantots Samuela Hopkinsa Adamsa stāsts "Nakts autobus". Filmā izlutināta augstākā slāņa jaunkundzīte [Claudette Colbert] vēlas atbrīvoties no tēva varas pār viņas dzīvi un viņa iemīlas viltīgā / nešpetnā avīžu reportierī [Clark Gable]

  Storijs diezgan ierasts - vīrietis satiek sievieti / sieviete satiek vīrieti. Sākumā viens otru nevar ciest, jo abi ir diezgan lecīgi un spītīgi, bet laika gaita viņiem ir jāpārvar kopīgi šķēršļi, kuri satuvina abus varoņus - HAPPY END. Pašam gan šādas saldās filmas iepriekš nešķita diezko pievilcīgas un skatījos viņas ar piespiešanos, bet pēc šis un Scarlet Street [iesaku noskatīties - sākumā riktīgi salkana, bet beigas ir ūberkrutas] noskatīšanās savas domas esmu nedaudz pamainījis. Kaut kas viņās tomēr ir...
 Filma iesākas ar meitenei ne visai patīkamu ziņu, ka viņu grib precēt pavecāks, bet ļoti bagāts vīrietis. Cik sapratu tad šīs kāzas meitenes tēva ierosinājums, jo tas ļautu viņa biznesu satuvināt ar bagātā precinieka biznesu. Sākumā tēvs tiek atklāts, kā aukstasinīgs uzņēmējs, kuram ne visai rūp meitas laime.
  Galvenais varonis tiek parādīts, kā dumpīgs, nevīžīgs, nešpetns avīzes reportieris, kuram patīk iedzert. Viņš pa telefonu skaidro savas attiecības ar priekšnieku, kā rezultātā tiek atlaists. Gribēdams uzsvērt savu rebelitāti un mačo tipu, skaļākā balsī, lai pārējie pudeles brāļi dzirdētu, viņš klausulē paziņo, ka pats aiziet no darba, lai gan priekšnieks jau viņu ir atlaidis un nolicis klausuli.
  Abi varoņi satiekas autobusā, kurš dodas uz Ņujorku. Man liekas, ka viņi iepatīkas viens otram jau no paša sākuma, par ko liecina smaidi viņu sejās skatoties vienam uz otru. Protams vīrietim šīs simpātijas ir lielākas. Autobus pietur kādā pieturā uz 1/2 stundu. Sievietei šajā pilsētā ir kas darāms un viņa naivi cer, ka autobusa vadītājs viņu pagaidīs un neturpinās ceļu bez viņas. Vīrietis saprot, ka tas tā nenotiks un pamet autobusu, pirmo reizi uzupurējoties sievietes labā. Situāciju vēl dramatiskāku padara fakts, ka abiem ir stipri pamaz naudas.  Vēlāk viņiem abiem kopīgi nāksies pārvarēt dažādas grūtības, kā badu, naktsmāju meklēšanu un auto stopēšanu. Nezinu vai tieši no šīs filmas ir aizgūts tas elements, ka mašīnas vislabāk apstādināt padodas sievietei, kura paceļ svārku maliņu un atsedz kāju, bet šinī filmā šis elements tika izmantots. Vēl viena vieta kura likās kaut kur redzēta bija tā kur viņi devās gulēt un starp gultām novilka striķi un pārklāja pāri segu veidojot tādu kā aizslietni. Ja sievietei noģērbjoties, viņas ēna būtu kritusi uz šī aizslietņa un ja vīrietis būtu skatījies uz viņas ēnu un to apbrīnojis saprotot cik viņa skaista, tad varētu teikt, ka šis elements būtu atdarināts filmā "Beverly Hills Ninja".
  Filmas gaitā vīrietis palīdz sievietei nokļūt mājās, lai viņam būtu iespēja uzrakstīt par viņu rakstu un tādā veidā atgūt savu darbu avīzē, un arī, lai saņemtu 10 000 dolāru izsludināto prēmiju. Pa nakti viņš izlavās no viesnīcas, kurā viņi paliek un dodas sazināties ar savu priekšnieku. Pa to laiku sievieti pamodina viesnīcas īpašnieki un domādama, ka viņa ir pamesta sazvana tēvu un dodas eskorta pavadībā uz Ņujorku, lai precētos ar bagāto līgavaini. Vīrietis kāzu dienā ierodas pie sievietes tēva pēc naudas, kuru viņš ir iztērējis, lai palīdzētu sievietei nokļūt mājās. Viņš izturās diezgan asi, bet pieklājīgi. Viņš atsakās no atlīdzības un dodas prom. Sievietes tēvs saprot, ka viņš mīl viņu un viņš ar savu aso raksturu ir kā reizi domāts priekš viņa meitas. Līgavas tēvs vezdams sievieti pie altāra paziņo viņai, ka kaut kur tālāk ir novietota mašīna, ja viņa pārdomā un vēlas bēgt - kā arī notiek. Līgava aizbēg un cik sapratu apprecas ar reportieri. Līgavas tēvam šis ir ekonomiski neizdevīgs solis, bet viņš tādu sper saprotot, ka meitas laime ir svarīgāka par visu.

Iesaku skatīties tiem, kam gribas ko vecu un saldu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru