pirmdiena, 2011. gada 7. februāris

Bertolts Blehts „Trīsgrašu opera”




  
„Trīsgrašu opera” ir 1928 mūzikls, kuru radījuši vācu dramatists Bertolds Brehts un komponists Kurts Veils sadarbībā ar tulku Elizabeti Haupmani un scenogrāfu Kasparu Neheru. Cik sapratu tad „Trīsgrašu opera” ir Džona Geja 1728 gada darba „Ubagu opera” „rekonstrukcija”. Un ir vienīgā satīriskās balāžu operas pārstāve, kura ir saglabājusi savu popularitāti līdz mūsdienām.
  Šis jau bija interesantāks darbs. Protams, ka pirmām kārtam šo darbu esmu iepazinis caur slaveno dziesmu „Mack the Knife”. Kuru ir izpildījuši neskaitāmi mākslinieki. Dziesmā nav izmantota vienkārša angļu valoda un ir pagrūti uztvert tekstu [pat lasot dziesmu tekstu].
  Luga diezgan interesanta / aizraujoša un domāju, ka reti kurš spēj paredzēt tālākos notikumus. Darbā izveidota diezgan intriģējoša situācija – nosacīti labais [Tīģeris Brovns] un ļaunais varonis [Nazis Makenzijs] ir ļoti labi draugi un labais protams piesedz ļaunā nodarījumus, kas raisina domas par to cik ļauns ir labais un cik labs ir ļaunais. Darbā autors arī pasmējies par toreizējo situāciju valstī – par lielo skaitu nabadzīgo cilvēku un to piepeļņas avotiem. Ir nodibināts vesels kantoris, kurā ubagiem tiek piemēroti dažādi aksesuāri, lai viņi varētu labāk izspēlēt savu lomu ubagojot uz ielas.
  Pašas beigas gan tā īsti nesapratu. It kā šo te Makenziju veda uz karātavām, bet pēdējā brīdī viņš tika izglābts un ne tikai. Viņš tika iecelts dižciltīgo kārtā, viņam tika uzdāvināta pils un piešķirti lieli naudas līdzekļi. To gan kaut kā nesapratu – kāda jēga karaļnamam no bandīta, kurš pat draudot nāvei dodas papriecāties ar ielasmeitām. Šāds te „jocīgs” nobeigums, kurš patiesībā satilpst uz vienas lapas, liek domāt, ka luga ir kaut kādu spēku vadītu rediģēta un sākotnējais nobeigums ir savādāks.
  Luga ir neskaitāmas reizes iestudēta teātros un ir uzfilmētas 2 filmas:
 – Pirmo ir veidojis slavenais G. W. Pabsts 1931 gadā ar tādu pašu nosaukumu „The ThreepennyOpera”
– 1989 gadā Menahems Golans ir izveidojis jaunāku versiju ar nosaukumu „Mack the Knife”.

Ā - jā.... noskatījos / apskatīju arī abas filmas. 31 gada filma bija no rutrakera - tāpēc bija krievu valodā - viegli pārskrēju pāri, jo vairāk interesēja 89tā gada filma ar Raul Julia galvenajā lomā [kuru jūs atpazīsiet ja uzrakstīšu vārdus "Gomez Addams" Šī filma jau bija sakarīgāka, lai arī rus valodā - tas pats stāsts. Šo filmu noskatījos līdz 1/2 [jo kaut kā neinteresē skatīties filmas, kuru sižetu es zinu - lai gan filma bija krāšņa un noteikti viņu būtu noskatījies pirms lugas lasīšanas.] Īpaši patika Raula atveidotā tēla stils - ideāli piemērots šai lomai. Cits kandidāts varbūt vēl varētu būt Antonio Banderas... Bet par beigām - šajā filmā tādas ir divas. Pirmais variants man patika un filma varēja arī šeit beigties, bet nē... vajadzēja taisīt vēl vienas, kuras sačakarēja visu skatītprieku...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru