ceturtdiena, 2016. gada 4. augusts

Melleņu / ērkšķogu vīns 3 L burkā?

Par vīna gatavošanu interesējos jau sen. Mans pirmais vīna gatavošanas mēģinājums beidzās ar saplēstu balonu. Biju balonā ielējis ūdeni un piebēris klāt jūras smiltis, lai balonu izberztu no iekšpuses, bet diemžēl zālienā trāpījās kāds mazs akmentiņš un tā arī pirmais piegājiens nobeidzās. Šogad esmu apņēmības pilns īstenot savu ilgi loloto sapni.

PIEGĀJIENS NR 2.
Viss pavisam vienkārši: nolasi jāņogas / izspied sulu / pievieno ūdeni, cukuru un raugu un gaidi. Bet vai tas tomēr ir tik vienkārši un beigās mums kaut kas sanāks????? To mēs redzēsim pēc pāris nedēļām. Vīna gatavošana nav no tiem pašiem ātrākajiem procesiem. Galu galā vasara, kad nogatavojas ogas, ir reizi gadā. Tad tas garais / garlaicīgais rūgšanas pasākums. Un tad vēl vīnam esot jānostāvas pudelē - ieteicams vēl gadu. Šausmas! Un ja man nepatiks tas, kas tur beigās būs sanācis??? Ja es gribētu redzēt, kas sanāk, ja pievieno "šito" drusciņ vairāk, bet "otro" drusciņ mazāk??? Atkal gaidīt pāris gadu? Risinājums ir 3L burka. Priekšrocības gatavošanai nelielos apjomos ir ļoti daudz: vajag mazāk izejvielu, lielākas iespējas variēt ar dažādām kombinācijām un proporcijām 1:1 / 1:2 / 1:3 utt. Un ja beigās rezultāts nebūs sirdij tīkams, nebūs arī žēl to visu izliet ārā. 
Bet vai vīnu iespējams pagatavot 3L burkā??? Google vismaz zem šāda ieraksta neko neatrada. Varbūt es būšu pirmais, kas izmanto šādu tehniku?!?!?!
Jau labu laiku galvā virmo ideja par melleņu vīnu, bet inetā cilvēki raksta, ka no mellenēm labs vīns nesanākot. Bet no ērkšķogām gan sanākot gardum gardais. Bet vai tas atbildīs arī manai gaumei???? Jāizmēģina pašam.
Ledusskapī atradu bļodu ar mellenēm - varētu būt ap litru. Nolasījām arī nedaudzās ērkšķogas, kuras šobrīd šķiet ir ideālā gatavības stadijā. Ērkšķogas bij tieši tik daudz, lai nosegtu spaiņa dibenu.



Cik lasīju inetā tad ogas parasti laiž caur sulas spiedi vai viņas vienkārši sastampā. Tā kā piekopjam progresīvo saimniekošanu, mēs izvēlējāmies viņas sablenderēt.


Blenderējam viņas tikai tik daudz, lai no mizas izspiestu to, kas ogai iekšā. Pilnīgā putrā viņas nemaļam. Ogas pašas arī ir ļoti gatavas un viegli saspiežas. Pēc burkas spriežot, abas ogu masas aizņem aptuveni litru - 1 / 3 no burkas tilpuma.


Tagad jāpievieno raugs un cukurs. Uz rauga paciņas rakstīts, ka paciņa paredzēta līdz 30L vīna pagatavošanai. It kā mēs iekļaujamies kategorijā LĪDZ 30L, bet tomēr izmantoju stipri mazāk par pusi no rauga paciņas.


Un cik daudz cukura jāpievieno šādam vīna apjomam? Plānoju kopumā pievienot 1/2 kg. Aptuveni 1/4 no cukura pakas tagad - un vēl tikpat daudz pēc aptuveni 10 dienām.



Raugu aplejam ar siltu ūdeni un ļaujam viņam atdzīvoties [neaizmirstam viņu laiku pa laikam apmaisīt]. Cukura izšķīdināšanai izmantojam siltāku ūdeni, bet pirms pievienot kopējai masai ļaujam viņam nedaudz padzist.
 

Kad viss saliets vienā traukā [burkā], pievienojam vēl ūdeni - lai burka būtu pilna. Visu kārtīgi izmaisām, burku noslēdzam ar auguma / marles gabalu un ļaujam dabai darīt savu. Pēc kāda laika vajadzēs burku sagatavot lielajam rūgšanas procesam, bet tas jau būs cits ieraksts. Līdz tam masa divas reizes dienā [no rīta un vakarā] kārtīgi jāizmaisa.
                     









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru