piektdiena, 2012. gada 21. decembris

Kā mājās pagatavot "augļu sveces"?

Tā kā Ziemassvētki ir jau klāt, tad ir pats pats pēdējais brīdis, lai domātu par dāvanām. Vienmēr jau gribas uzdāvināt ko foršu, modernu, stilīgu un protams lētu. Varbūt ir vērts padomāt par "augļu svecēm"?


Lai pagatavotu šīs sveces nav nepieciešamas sarežģītas iekārtas un dārgas izejvielas. Mūsu "ārpuskārtas" izdevumi bija apm. 6.50 Ls. Šajā summā ietilpst 2 maisi ar "Sojas vasku stāvsvecēm" un 2x1 m dakts. Ja negribat tērēt naudu par vasku tad varat izmantot kaut kādus parafīna / vaska atlikumus no iepriekšējām svecēm.
Mandarīnus un greipfrūtus [mūsu izmantotās sveču "formiņas"] cenā neiekļāvu, jo tie netika pirkti speciāli priekš šā pasākuma.
Tātad, kā pagatavot "augļu sveci"?
Vispirms ir jāsagatavo "formiņas" - mūsu gadījumā greipfrūti un mandarīni [tie ar biezo mizu - laikam viņi bija no Francijas]. Pārgriežam augļa mizu un uzmanīgi, lai nesabojātu mizu, to nolobam. Mizas liekam uz gada, ēdamo daļu - mutē. Ja auglis pārgriezts pa vidu tad no viena gabala sanāk divas sveces.
Nomērām un nogriežam vajadzīgo dakts garumu. Vēlams, lai tas būtu kādu centimetru virs vaska līmeņa. Sākumā dakti var nogriezt garāku, bet kad svece būs gatavo, to pieīsināt.
Liekam kausēties vasku! Tam būs vajadzīgi divi trauki - katls kurā sildīt H2O un vēl viens trauks, kurā kausēt vasku. Mēs izvēlējāmies stikla burku un kā izrādījās vēlāk - pilnīgi ar to pietika. Trauku izvēles brīdī jārēķinās ar to, ka trauks, kurā atradīsies vasks visticamāk pēcāk nekam citam nebūs derīgs. Beram burkā sastāvdaļas - "vaska pārslas" un pārpalikumus un citām svecēm. Ja izmantosiet lielus vaska gabalus, sākumā var likties, ka tas neizkusīs, bet varat neuztraukties - apm. 10 min. laikā izkūst viss burkā ieliktais. Sildelementu varam noregulēt uz minimāliem iestatījumiem - tā lai tas uzturētu siltu ūdeni [ūdenim nav jāvārās]. Ja gribat varat izmantot kādu rīku, lai apmaisītu vasku [mēs izmantojām irbuli]. Bet šāds rīks nav obligāts.

Kad vasks būs sašķidrinājies, varat ar nelielu daudzumu vaska piestiprināt dakti pie formiņas pamatnes. Mēs izmantojām to pašu irbuli. Pamērcējam viņu vaskā - pilinam uz dakts un formiņas saskares punkta. Varbūt vajag izmantot kādu smagumu, jo kad svece būs nodegusi līdz beigām un viss vasks izkusis, iespējams dakts var apgāzties. Mūsu sveces vēl nav notestētas praksē.

Kad burkā esošais vasks būs izkusis pilnībā, ir pienācis to pildīt formiņās. Kā to izdarīt ērtāk, tas jums būs jāizdomā pašiem. Varu tikai piebilst, ka jābūt uzmanīgiem, lai šķidrais, karstais vasks neuzlīst uz rokām. Vaska patēriņu aprēķināt grūti. Mēs piepildījām apmēram 1/2 burku ar cietu vasku un kad tas bija šķidrā veidā, tad sanāca apmēram 1/2 greipfrūtam [1 svece] vai vienam mandarīnam [2 sveces]. Kad vasks iepildīts, vēlams nedaudz pagaidīt, lai tas nedaudz sacietē, jo pārvietojot tiko sapildītas sveces var izvērsties par lielu šmuci virtuvē. Mēs sveces novietojām uz palodzes, jo ārā ir f*kin ziema un pie loga ir ļoti vēsi.
No 1.5 vaska iepakojuma mums sanāca piepildīt apmēram 2.5 greipfrūtus [5 sveces] un vēl pāris mandarīnus [6 sveces]. Domāju, ka greipfrūta sveces skaitās diezgan palielas. Ja izmantosiet citas formiņas, vaska patēriņš uz vienu sveci protams mainīsies. Iesaku izmantot - jaukt kopā dažādas krāsas vaskus / parafīnus. Tad sveces nebūs vienveidīgas. Ļaujiet vaļu fantāzijai - eksperimentējiet ar krāsām un "formiņām".
Lai jums izdodas - process nav ne grūts ne sarežģīts. Un ja izdomājat veidot šādas "augļu sveces", varat par rezultātu man pavēstīt titerī: @Lejamejais vai tepat komentāru veidā.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru