piektdiena, 2013. gada 8. februāris

Nedaudz par Lisa's Krueger - Committed



Nedaudz parakstīšu par nesen noskatītu filmu – „Comited”. Tā ir ieverības cienīga jau  vien ar to, ka „writeris” un „directors” ir sieviete - Lisa Kruger. Negribu kaut kādā veidā aizskārt sievietes, bet vienkārši man šķiet, ka vairumam filmu autori ir vīrieši.


„Comited” – Jau pēc filmas nosaukuma var nojaust par ko būs šī filma – par saistībām. Saistībām, kuras filmas sākumā viens otram sniedz jaunlaulātie.  Tanī dienā pilnā nopietnībā, VISI, dieva, draugu un radu priekšā, sola uzticību līdz mūža galam. Būt kopā gan priekos, gan bēdās utt.  Bet ar laiku šie solījumi kaut kā sāk izbālēt, nešķiet tik nopietni un ar laiku izgaist vispār. Un tieši tas filmā notiek ar „stiprā dzimuma” pārstāvi. Viņš nevis vienkārši izšķiras, bet pamet savu sievu un atstāj atvadu vēstuli, kurā raksta, ka viņš jūtas slikti - viņam vajag pabūt vienam. KĻŪDA! Jo filmas galvenā varone sākumā dotos solījumus uztver nopietni. Par ko arī liecina viņas laulības gredzens – tetovētais laulības gredzens. Viņa ir cilvēks, kurš saka ko domā un to ko pateica arī domāja – ko viņa vēlāk filmā arī atkarto „Some words mean what they mean. Some people mean what they say”. Šī vieta ir diezgan nozīmīga. Notiek saruna starp Džollīni [galv. varone], viņas brāli un brāļa draudzeni. Džollīne gatavo Karlam [viņas vīrs] pārsteigumu balīti, jo Karls ir „sašļucis”. Un Džollīne saka, ka viņa atbalsta Karlu un ko gan galu galā nozīmējot laulību solījumi „priekos un bēdās”? Vai tas nozīmē „kamēr abiem ir jautri” vai tas nozīmē „uz mūžīgiem laikiem”? Un brāļa draudzene vaica brālim: „Kā tu doma, cik ilgi viņa būs šāda?” Un Džollīne atbild: „Forever”. Šinī situācijā atklājas viņas raksturs, tēla būtība – viņa ir cilvēks, kurš ar vārdiem nesvaidās un to ko ir pateikuse uztver pilnīgi nopietni. Tas apstiprinās vēl divas reizes, kad viņa tur sevis doto solījumu mūziķim un brāļa draudzenei. Šinī brīdī ir pilnībā atklājusies viņas personība. Tagad ir skadrs, ka mums būs traģiska rakstura filma – kura savu traģisko maksimumu sasniedz brīdī, kad galvenā varone savas pārliecības dēļ nonāk pretrunās ar likumu. Ja šī būtu „seno grieķu” veidota filma, tad galvenā varone ietu bojā, bet neuztraucieties – viņa izdzīvo. Šeit paceļas daudz diskutējamu jautajumu par laulības solījumu nopietnību, laulāto uzticību un to cilvēku mentālo veselību, kuri dod šos te laulību solījumus.
Bet, lai uzzinātu, kā beidzas šī te filma – jums viņa būs jānoskatās pašiem. Ko arī silti jums iesaku, jo tā ir viena no "ir jāredz" filmām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru