trešdiena, 2013. gada 13. novembris

Esti trip 2013 [II]

AHAA centrā pavadām gandrīz visu dienu. Apmēram tā arī bijām plānojuši. Laiks doties prom no pilsētas uz kādu klusāku vietu un gatavoties guļai. Kamēr vēl esam pilsētā, apzinām vietējos veloveikalus, bet diemžēl turpmāk mugursoma man būs jāved uz muguras.

Kartē pamanām, ka pārdesmit kilometrus no Tartu, atrodas ezeriņš Saadjarv. Dodamies uz turieni. Pa ceļam iegriežamies nelielā viesnīciņā, kur varējām izstaigāt visu ēku, bet cilvēkus tā arī neatradām. Toties atradām mazu bukletu - leduslaikmeta muzeja bukletu. Tas atrodoties kaut kur netālu. Bukletu iegrūžam somā un dodamies uz nosprausto galamērķi - ezeriņu. Pirms tam iegriežamies tuvējā ciematiņā Tabivere, kur iepērkam uzkodas un dodamies celt telti. Nonākuši līdz ezermalai konstatējam, ka tur "tusē" vietējie jaunieši - 2puiši un meitene sēž pie ūdens - skan mūzika. Atrodam vietu, kur veidot savu apmetni un saprotam, ka mūzika nāk nevis no kaut kādas mp3 mašīnas, bet viens no puišiem spēlē ģitāru un dzied. Romantikai nospriežam, ka puisis spēlē meitenei romances. :) Un tā, dzīvās mūzikas pavadībā noslēdzas mūsu ceļojuma otrā diena.
Trešās dienas rīts. Pelde ezerā. Dodamies atpakaļ uz vakardienas viesnīciņu - varbūt tur varēsim dabūt brokastis. Pavāre diezgan rupji norāda, ka virtuve sāks strādāt tikai pēc stundas. Nomainu valodu. Izdzirdējusi kirlicu kundzīte atplaukst. Sarunājam, ka varēsim dabūt vismaz kafiju [šokolāde mums bij pašiem xexe. Un kas gan vairāk brokastīm ir vajadzīgs?].
Brokastojot vēlreiz apskatām vakardienas bukletu. Informācijai - atrodamies diezgan patālu no lielām, blīvi apdzīvotām pilsētām. Gandrīz "Dziļos laukos". Nolemjam, ka "Leduslaikmeta muzejs trijos stāvos nekurienes vidū" ir piedāvājums no kura nevaram atteikties. Braucot uz kartē atzīmēto vietu satiekam diezgan padaudz mašīnu. Pie muzeja mašīnas un cilvēki ir VĒL vairāk. [Atvainojos - tas ir Leduslaikmeta centrs [LLC]] Izrādās, ka centrs atvērts [ja nemaldos] tieši pirms 2 gadiem. Tāpēc šodien muzejā... šodien centrā ir svētki. Pilns ar cilvēkiem, pilns ar bērniem, pilns ar LATVIEŠIEM. Jā - mēs nebūt tur nebijām vienīgie. Un pēcāk sapratām - kāpēc? LLC it kā atrodas nekurienes vidū. Bet tam ir savs, diezgan labs, pamatojums - šeit [cik sapratām] ir atrastas diezgan labi saglabājušās mamutu mirstīgās paliekas. Tagad šajā vietā ir iespēja visa vecuma cilvēkiem nākt un mācīties. Tagad saprotu, kāpēc tur nav muzejs - klusa, garlaicīga vieta, kur nekam nedrīkst pieskarties. Jo muzeji koncentrējas uz informācijas saglabāšanu / uzglabāšanu / iekonservēšanu un ne tik ļoti uz cilvēku izglītošanu. LLC apmeklējums sākas ar pasaules rašanos un beidzas ar mūsdienu klimata pārmaiņas iemeslu izzināšanu. Dievinu igauņu viedokli šajā jautajumā:
Info šeit ir pieejams igauņu, angļu un krievu valodā. Šeit bērni var izskrieties, izrotaļāties un pie reizes mācīties. Zinājāt, ka arī Latvijas teritorijā ir atrastas mamutu mirstīgās atliekas? Un ne vienā vietā vien.
LLC uz mani atstāja tik lielu iespaidu, ka par to sajūsminājos visu ceļojuma laiku [patiesībā vēl joprojām] un visiem satiktajiem tūristiem par to stāstīju un ieteicu apmeklēt. Tāpēc arī šai nelielajai ceļojuma daļai nolēmu veltīt veselu ierakstu.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru